Utazók mesélnek logó
Google Calendar link ikon Google Maps link ikon Facebook oldal link ikon

Vedd fel a naptáradba!

Keress előadásokat a térképen!

Értesülj az előadásokról a Facebookon!

MÁR.03

13:30

Kínában élni és utazni

Autós utazás (Kína)

16 évesen kezdtem kínaiul tanulni, aztán ennek is köszönhetően úgy alakult, hogy az elmúlt 30 évből 15-öt Kínában töltöttem. Így arra a kérdésre, hogy mit csinálok Kínában, egy rövidke élek szóval szoktam válaszolni.

Utazni pedig utazom amikor pénzt keresek és utazom amikor pénzt költök. Az évek során sok részén megfordultam már Kínának, de mint köztudott, ez egy elég nagyra sikerült ország, így még mindig van mit felfedezni és “szerencsére” olyan gyorsan változik is közben, hogy nyugodtan lehetne akár elölről kezdeni, ha véletlenül egyszer a végére érnék.

A pénzkereset elsősorban a kínai gyárak bejárását jelenti. A pénzköltés során pedig igyekszem olyan messzire utazni ezektől a gyáraktól, amennyire csak lehetséges. A távolságok miatt a gyárakhoz elsősorban belföldi légi járatok és a már-már az egész országot behálózó szuperexpressz a fő közlekedési eszköz, míg azoktól minél távolabb jutni az autó a leghatékonyabb, de természetesen minden más is előfordult már, akár azért mert az a praktikus, akár csak azért, mert érdekes. Például ősszel egy rövidebb sárkányhajó vízitúrába is belevágtunk. Ideje volt, 3 éve amatőr szinten sárkányhajó versenyzek, de a versenyek csak pár percig tartanak, mennyire más volt így kenutúra-szerűen, kellő mennyiségű étellel és itallal elindulni a Gyöngy folyón.

Írtam útkönyvet, szerveztem számos fotótúrát és sok Kínával kapcsolatos fórumon is aktív vagyok. A Pekingről írt útikönyvem a Panoráma kiadó jelentette meg, azon ritka magyar nyelvű útikönyvek közé tartozik amit eleve magyarul írtak, a szerző több évet élt az adott városban és ott is írta meg a könyvet (pl. Kínáról tudomásom szerint nem született hasonló körülmények között útikönyv).

A fotótúrák célpontja elsősorban Sichuan, Qinghai, Yunnan és Xinjiang tartományok. Az elmúlt évben pl. két részletben 6 hetet töltöttem Sichuanban és Qinghaiban autóval, beszélni és képeket mutatni is elsősorban ezekről a túrákról szeretnék most is, mert igen különleges helyei Kínának. De igyekszem minden egyéb, Kínával kapcsolatos kérdésre is választ adni a végén.

Az elmúlt években Kanton (Guangzhou) az, ahonnan útra szoktam kelni. Egy hosszabb fotós projekt kapcsán egyike vagyok annak a 12 európai fotósnak akiket Guangdong tartomány kulturális kapcsolatok nagykövete címmel tüntetett ki (ez az, ami jól hangzik bizonyos körökben), a Couchsurfing közösség tagjainak pedig több mint 300 városi találkozót szerveztem (ez pedig az kötöttségek nélkül utazók számára mondhat valamit).

Instagram: https://www.instagram.com/balazs.kaplar/
Fotóstúrák Ázsiába: https://www.facebook.com/fotosturak/
Peking útikönyv: https://www.facebook.com/pekingutikonyv/
Kína üzleti szempontból: http://www.chinabiz.hu/

Előadó(k): Káplár Balázs
Helyszín: Hungexpo A-pavilon, 1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Belépés: jegy a helyszínen
Időtartam: 1 óra
Rendezvény: 6. Járatlan Utakon Fesztivál

Vissza a listákhoz

Ajánld előadásodat!

Előadást tartasz a közeljövőben utazás témában?
Töltsd ki az alábbi adatlapot, hogy tudathassuk az emberekkel!

Előadás címe:

Előadó(k) neve(i):

Helyszín:

Dátum:

Időpont (tól-ig):

Rendezvény:

Érintet ország:

Utazás típusa:

Belépés:

Jegyvásárlás link:

FB esemény link:

Leírás:

Kép:

Kapcsolat email: