Utazók mesélnek logó
Google Calendar link ikon Google Maps link ikon Facebook oldal link ikon

Vedd fel a naptáradba!

Keress előadásokat a térképen!

Értesülj az előadásokról a Facebookon!

Archív

Kínában élni és utazni

Autós utazás (Kína)

Ez egy lejárt előadás, mely 2018. március 3. 13:30-kor volt látható!

16 évesen kezdtem kínaiul tanulni, aztán ennek is köszönhetően úgy alakult, hogy az elmúlt 30 évből 15-öt Kínában töltöttem. Így arra a kérdésre, hogy mit csinálok Kínában, egy rövidke élek szóval szoktam válaszolni.

Utazni pedig utazom amikor pénzt keresek és utazom amikor pénzt költök. Az évek során sok részén megfordultam már Kínának, de mint köztudott, ez egy elég nagyra sikerült ország, így még mindig van mit felfedezni és “szerencsére” olyan gyorsan változik is közben, hogy nyugodtan lehetne akár elölről kezdeni, ha véletlenül egyszer a végére érnék.

A pénzkereset elsősorban a kínai gyárak bejárását jelenti. A pénzköltés során pedig igyekszem olyan messzire utazni ezektől a gyáraktól, amennyire csak lehetséges. A távolságok miatt a gyárakhoz elsősorban belföldi légi járatok és a már-már az egész országot behálózó szuperexpressz a fő közlekedési eszköz, míg azoktól minél távolabb jutni az autó a leghatékonyabb, de természetesen minden más is előfordult már, akár azért mert az a praktikus, akár csak azért, mert érdekes. Például ősszel egy rövidebb sárkányhajó vízitúrába is belevágtunk. Ideje volt, 3 éve amatőr szinten sárkányhajó versenyzek, de a versenyek csak pár percig tartanak, mennyire más volt így kenutúra-szerűen, kellő mennyiségű étellel és itallal elindulni a Gyöngy folyón.

Írtam útkönyvet, szerveztem számos fotótúrát és sok Kínával kapcsolatos fórumon is aktív vagyok. A Pekingről írt útikönyvem a Panoráma kiadó jelentette meg, azon ritka magyar nyelvű útikönyvek közé tartozik amit eleve magyarul írtak, a szerző több évet élt az adott városban és ott is írta meg a könyvet (pl. Kínáról tudomásom szerint nem született hasonló körülmények között útikönyv).

A fotótúrák célpontja elsősorban Sichuan, Qinghai, Yunnan és Xinjiang tartományok. Az elmúlt évben pl. két részletben 6 hetet töltöttem Sichuanban és Qinghaiban autóval, beszélni és képeket mutatni is elsősorban ezekről a túrákról szeretnék most is, mert igen különleges helyei Kínának. De igyekszem minden egyéb, Kínával kapcsolatos kérdésre is választ adni a végén.

Az elmúlt években Kanton (Guangzhou) az, ahonnan útra szoktam kelni. Egy hosszabb fotós projekt kapcsán egyike vagyok annak a 12 európai fotósnak akiket Guangdong tartomány kulturális kapcsolatok nagykövete címmel tüntetett ki (ez az, ami jól hangzik bizonyos körökben), a Couchsurfing közösség tagjainak pedig több mint 300 városi találkozót szerveztem (ez pedig az kötöttségek nélkül utazók számára mondhat valamit).

Instagram: https://www.instagram.com/balazs.kaplar/
Fotóstúrák Ázsiába: https://www.facebook.com/fotosturak/
Peking útikönyv: https://www.facebook.com/pekingutikonyv/
Kína üzleti szempontból: http://www.chinabiz.hu/

Előadó(k): Káplár Balázs
Helyszín: Hungexpo A-pavilon, 1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Belépés: jegy a helyszínen
Időtartam: 1 óra
Rendezvény: 6. Járatlan Utakon Fesztivál

Vissza a listákhoz

TOP 10 ELŐADÓ*

1. Csonka Gábor 15 előadás
2. Suzy Kovács 14 előadás
3. Barna Béla 13 előadás
4. Harmincz Rita 13 előadás
5. Keil Rita 13 előadás
6. Harkányi Árpád 10 előadás
7. Jakusovszki Dorina 9 előadás
8. Zárug Zita 9 előadás
9. Dr. Valiskó Gyöngyi 8 előadás
10. Székely István 8 előadás

TOP 5 ORSZÁG*

1. Spanyolország 26 előadás
2. Egyesült Államok 16 előadás
3. Indonézia 15 előadás
4. Kína 15 előadás
5. Oroszország 13 előadás

TOP 5 UTAZÁS TÍPUS*

1. Hátizsákos 168 előadás
2. Turisztikai 82 előadás
3. Autós 55 előadás
4. Különleges 37 előadás
5. Ismeretterjesztő 35 előadás

TOP 5 ELŐADÁS HELYSZÍN*

1. Hungexpo 61 előadás
2. Fáklya Klub 44 előadás
3. Forrás Szabadidő Központ 26 előadás
4. Incognito Club 22 előadás
5. Párbeszéd Tere 16 előadás

* a listák az előadások száma alapján készülnek, és automatikusan frissülnek, ahogy új előadás kerül be a rendszerbe.