Utazók mesélnek logó
Google Calendar link ikon Google Maps link ikon Facebook oldal link ikon

Vedd fel a naptáradba!

Keress előadásokat a térképen!

Értesülj az előadásokról a Facebookon!

Archív

Fókuszban a Camino Primitivo

Zarándok utazás (Spanyolország)

Ez egy lejárt előadás, mely 2018. március 24. 15:00-kor volt látható!

A party középpontjában a Camino Primitivo. Az első… Az eredeti, az ősi…
Kr.u. 814. II. Alfonz, Asztúria királya Oviedoból Galiciába utazik, és a megtalált sírt Idősebb Szent Jakab sírjaként azonosítja. A szentek kultuszának kiépítésében érdekelt királyként az apostol maradványainak őrzésére megfelelő méltóságú templomot kezd el építtetni. Ezzel egy, az évszázadok folyamán egyre inkább népszerűvé váló folyamatot indít el, és egyre inkább növekvő jelentőségű útvonalakat, az emberiség történetének egyik legnagyobb kulturális és vallásos eseményét hozza létre.

Így II. Alfonz volt az első Compostelába induló zarándok, s az ő útvonalát követei az első Szent Jakab út, A Camino Primitivo: Oviedoból indulva, Gradon, Salason, Tineon, Pola de Allenden, Grandas de Salimen, Lugon keresztül Santiago de Compostelaba.

~1300 év, ~310 km … Ma az UNESCO Világörökség része.

Élmény:

Egyedül vagy társakkal…? Állandóan felmerülő kérdés. Mindennek van több előnye és lehet hátránya is. Hogyan lehet úgy együtt menni, hogy aztán akár együtt, még mindig egymással beszélgető zarándoktársként lehessen haza is érni? :)

Természetesen az ezzel kapcsolatos gondolataikat is megosztják velünk zarándokvendégeink: Farkas László Judit és Ormai Csilla Luca. Kik is ők? Rövid bemutatkozásuk …

Juti: „Az első Caminom 2012-ben volt a Francia úton. Már akkor beleszerettem a zarándoklásba. Onnantól kezdve évekig a magyar zarándokútvonalakat jártam zarándoktársakkal. Többször voltam a magyar nyári zarándoklaton a Szent Jakab úton Budapesttől Lébényig. Csodálatos emberekkel, csodálatos utakon. 2015-ben két barátnőm elcsábított a Primitívóra. Jelzem nem volt nehéz dolguk. :) Nekem a Hágón (Ruta de los Hospitales) való átkelés volt életem legmegfoghatatlanabb lélekemelő élménye! Mostanság sajnos nem nagyon jutok el túrázni, de ez csak időszakos tudom, mert a zarándok-szerelem nem múlik el!”

Csilluca: „A Primitivo a harmadik utam volt Spanyolországban, és sokadik összességében. Itthon jártam már többször a Szent Jakab út magyar szakaszán Budapestről Lébénybe, illetve a Magyar Zarándok úton, Esztergomból Máriagyűdre. Korábban gyakran teljesítménytúráztam, ennek ellenére nehéz volt számomra a Primitivo. Édesanyám emlékére szántam az utat. Ő 48 évet élt. Én az úton töltöttem be a 48-dik évemet.”

Mennyi kérdés, mennyi élmény! Utazás, pakolás, délig tartó köd, hidegl/meleg, zarándoktársak, életutak, megérkezés… Ki milyen döntéseket hozott, merre ment, mit élt át?

Sok mindent talán mind a mai napig nem értünk? De egymást … akár félszavakból is?

Ha tervezed, ha már jártál, vagy újra és újra indulsz…

Várunk mindenkit, aki a Camino Primito-val ismerkedne, vagy megosztaná élményeit, tapasztalatait. De ugyanúgy szeretettel várunk mindenkit, aki más útvonalakkal kapcsolatosan szeretne beszélgetni. Házigazdáink 30+ egyéb útvonalon szereztek tapasztalatokat.

Előadó(k): László Farkas Judit, Ormai Csilla Luca
Helyszín: 1133 Budapest, Tisza utca 11.
Belépés: ingyenes
Időtartam: 3 óra
Rendezvény: El Camino Party

Vissza a listákhoz

TOP 10 ELŐADÓ*

1. Csonka Gábor 19 előadás
2. Suzy Kovács 17 előadás
3. Barna Béla 14 előadás
4. Harmincz Rita 14 előadás
5. Keil Rita 14 előadás
6. Dr. Valiskó Gyöngyi 13 előadás
7. Harkányi Árpád 12 előadás
8. Zárug Zita 12 előadás
9. Kocsis Dóra 10 előadás
10. Szíjártó Zsófia 10 előadás

TOP 5 ORSZÁG*

1. Spanyolország 31 előadás
2. Egyesült Államok 22 előadás
3. Indonézia 20 előadás
4. Kína 18 előadás
5. Oroszország 15 előadás

TOP 5 UTAZÁS TÍPUS*

1. Hátizsákos 189 előadás
2. Turisztikai 110 előadás
3. Ismeretterjesztő 80 előadás
4. Autós 61 előadás
5. Különleges 52 előadás

TOP 5 ELŐADÁS HELYSZÍN*

1. Hungexpo 61 előadás
2. Fáklya Klub 44 előadás
3. EKMK Forrás Gyermek és Ifjusági Ház 35 előadás
4. Incognito Club 26 előadás
5. Párbeszéd Tere 18 előadás

* a listák az előadások száma alapján készülnek, és automatikusan frissülnek, ahogy új előadás kerül be a rendszerbe.