Utazók mesélnek logó
Google Calendar link ikon Google Maps link ikon Facebook oldal link ikon

Vedd fel a naptáradba!

Keress előadásokat a térképen!

Értesülj az előadásokról a Facebookon!

Archív

NONstop Oroszország - Autóstoppal a Távol-keletről

Autóstoppos utazás (Oroszország)

Ez egy lejárt előadás, mely 2018. szeptember 28. 19:00-kor volt látható!

"Marci vagyok és az egyik első gyermekkori emlékem, hogy szeretek kirándulni. Ahogy aztán az ember nő, mindig szeretne többet, jobbat. Így van ez velem is és én a 'nomád autóstoppolás' műfajában teljesedtem ki, ami a túrázás és a stoppolás egy költséghatékony kombinációja.
Az elmúlt években ebben a stílusban jártam be Eurázsia jelentős részét Szingapúr és Gibraltár között. Kedvenc területem a posztszovjet köztársaságok régiója és mindenek előtt Oroszország, a maga sok tízezer bestoppolható kilométerével, megannyi tájával, kultúrájával. Innen készülök egy kis úticsomaggal a Kedves Érdeklődőnek és még az is lehet, hogy az idei futball világbajnokság kulisszái mögé is belesünk...

És egy kis kedvcsináló Mayer Márton: NONstop Oroszroszág c. előadásához:

"Oroszország. Moszkva és Pétervár, hó és jég, kaviár és vodka. Vajon mennyi időt kell eltölteni egy országban, főleg ha az a Föld legnagyobb országa, ahhoz, hogy megszabaduljunk sztereotípiáinktól? Többek közt ezzel a kérdéssel a fejemben érkeztem meg 2013 novemberében, a már javában zajló orosz télben, Nizhny Novgorodba, ahol majd egy éven keresztül dolgoztam és ismerkedtem az ébredő orosz medvével.

Miért pont Oroszország? A hazai oroszbarát és oroszellenes hangulat fokozódása, a nyelvtanulás és a tapasztalás, megismerés igénye mind hozzájárultak választásomhoz, azonban a döntés alapja egy gyermekkori álmom volt: Transzkontinentális utazás autóstoppal! A távol-keletről haza ingyen, repülő, vasút nélkül.

Nizhny Novgorodban 8 hónapon át foglalkoztam gyerekekkel, tanítottam, meséltem Európáról és a világról. A város mindössze kétezer kilométerre keletre fekszik Budapesttől, azonban egy másik világban, ahol a fiatalok körében még ma is hatalmas kuriózum egy nyugati.

Az itt töltött időt azonban a munka mellett sokkal inkább a felkészülés, a tervezés jellemezte. Információt gyűjtöttem, megtanultam oroszul és részletesen kidolgoztam tervemet: A Japán tengertől haza autóstoppal, lehetőleg pénz használata nélkül.

2014 július 1-e.
Az Észak-Koreai - Kínai - Orosz hármas határ közelében lévő "Хасан" katonai támaszpont fogdájában ülök és valójában itt kezdődik az utazás.... És itt kezdődik a távol-keleten, Szibérián, Mongólián, a sztyeppen, az Urálon és a Kaukázuson át vezető, a háborús Krimet is érintő utazásról szóló képvetítéssel egybekötött élménybeszámolóm is.

A több mint 16ezer kilométeres út során sok száz sofőrrel és helyivel kerültem kapcsolatba. Beszélgetéseink felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal ruháztak fel az "orosz ember" gondolkodásával kapcsolatban, ebből és nem mindennapi élményeimből szeretnék egy darabot átadni a Nagyérdeműnek.

Nem tudod elképzelni, hogyan lehet két hónapig az úton élni? Érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok az Európai Unioról, Amerikárol, Magyarországról? Kíváncsi vagy, hogyan lehet lóháton és jurtában telefont tölteni? Akkor most Dagesztán vagy Csecsenföld az Oroszország, vagy sem?

Gyere el, figyelj és kérdezz! A világ legnagyobb országa sokkal több mint a kőolaj és néhány szépen festett matrjoska!"

Előadó(k): Mayer Márton
Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, 2011 Budakalász, Szentendrei út 9.
Belépés: ingyenes
Időtartam: 2 óra
Rendezvény: Magyar Vándor

Vissza a listákhoz

TOP 10 ELŐADÓ*

1. Radics Tamás 39 előadás
2. Csonka Gábor 30 előadás
3. Suzy Kovács 23 előadás
4. Barna Béla 22 előadás
5. Harmincz Rita 21 előadás
6. Dr. Valiskó Gyöngyi 19 előadás
7. Csutka István 17 előadás
8. Kalcakosz Tamás 17 előadás
9. Vadász Zsolt 17 előadás
10. Harkányi Árpád 15 előadás

TOP 5 ORSZÁG*

1. Spanyolország 48 előadás
2. Egyesült Államok 37 előadás
3. Indonézia 35 előadás
4. Kína 25 előadás
5. Oroszország 23 előadás

TOP 5 UTAZÁS TÍPUS*

1. Hátizsákos 270 előadás
2. Ismeretterjesztő 241 előadás
3. Turisztikai 232 előadás
4. Autós 85 előadás
5. Különleges 80 előadás

TOP 5 ELŐADÁS HELYSZÍN*

1. Fáklya Klub 118 előadás
2. Hungexpo 106 előadás
3. EKMK Forrás Gyermek és Ifjusági Ház 59 előadás
4. Incognito Club 45 előadás
5. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 24 előadás

* a listák az előadások száma alapján készülnek, és automatikusan frissülnek, ahogy új előadás kerül be a rendszerbe.