Utazók mesélnek logó
Google Calendar link ikon Google Maps link ikon Facebook oldal link ikon

Vedd fel a naptáradba!

Keress előadásokat a térképen!

Értesülj az előadásokról a Facebookon!

Archív

Montenegro

Turisztikai utazás (Montenegró)

Ez egy lejárt előadás, mely 2018. november 29. 18:00-kor volt látható!

Montenegró, a volt Jugoszlávia egykori tagköztársasága, 2004-ben vált függetlenné a délszláv háborúk után létrejött Szerbia-Montenegró államszövetségtől.

Montenegró – Crna Gora – fekete hegy. A kis nyugat-balkáni ország területe mindössze 13 812 km2, két magyarországi megyényi, kevéssel többen, mint 600 ezren lakják. A valódi vonzereje a magas, fekete hegyek, az apró öblök, kanyonok, a települések szűk utcácskái, a 300 kilométeres partvonal, a gyönyörű tengerpartok, pálmafák, a finom ételek.

A National Geographic szerint is a Kotori öblöt az életben egyszer látni kell. Magyar vonatkozása is van, a Bécsi Kongresszus 1868-ban az Osztrák-Magyar Monarchiához csatolta, ezután a birodalmi haditengerészet három bázisának egyike és az osztrák Ötödik Flotta anyakikötője volt.

1918. február elején a Szent György páncélos cirkálón és más hadihajókon a matrózok fegyveres felkeléssel követelték a már négy éve tartó háború befejezését. Ez volt a cattaroi (kotori) matrózlázadás. Pulából a haditengerészet valamennyi bevethető erejét Cattaróba irányították és Karl Seidensacher ellentengernagy vezetésével szinte órák alatt leverték.

Tévesen azt szokták mondani, hogy a matrózlázadást Horthy Miklós vezetésével verték le, de őt IV. Károly csak a lázadás leverése után nevezte ki a flotta élére.

A Kotori-öbölbe, a környező városkákba – Budva, Kotor, Herceg Novi - a varázslatos Sveti Stefan félszigetre, és egyéb szemet gyönyörködtető helyre utazunk ma este.

Idegenvezetőnk: Tóth Mihály

Előadó(k): Tóth Mihály
Helyszín: Párbeszéd Tere, 1196 Budapest, Ady Endre út 89.
Belépés: ingyenes
Időtartam: 2 óra
Rendezvény: Világutazók klubja

Vissza a listákhoz

Ajánld előadásodat!

Előadást tartasz a közeljövőben utazás témában?
Töltsd ki az alábbi adatlapot, hogy tudathassuk az emberekkel!

Előadás címe:

Előadó(k) neve(i):

Weboldal, blog:

instagram.com/

Helyszín:

Dátum:

Időpont (tól-ig):

Rendezvény:

Érintet ország:

Utazás típusa:

Belépés:

Jegyvásárlás link:

FB esemény link:

Leírás:

Kép:

Kapcsolat email: